Motoraši velikog srca ponovo u akciji

Остали садржаји | 29.12.2016. | Tekst i fotografije: Miloš Pavkov

Novosadski bajkeri prerušeni u Deda Mrazove delili su prošle subote slatkiše paketiće deci u Ledenoj šumi, dečijoj bolnici i na još nekoliko mesta, povodom novogodišnjih praznika.

-Nikad pre nismo videli toliko Deda Mrazova u Dunavskom parku, rekli su neki od mališana, koji su se na katolički Badnji dan posetili Ldenu šumu. Na taj način motoraši su želeli da se pokažu u pravom svetlu i razbiju predrasude o sebi koje ih prate na njihovim putovanjima. Akciju su organizovala tri udruženja – Apostoli, Moto Klub Horda i Moto klub Otpisani. Akcija je održana četrnaesti put, kaže Sandra šteli iz „Apostola“. Prema njenim rečima, to je dokaz humanosti popularnih bajkera, a sa njom se slaže i Zoran Matić, predsednik „Apostola“.

-Ove godine je malo kritično zbog jutrošnjeg snega, ali i pored toga odazvalo se dosta motoraša. Sve je jako emotivno, deca nas uvek rado i lepo dočekaju – kaže Matić.

-Deca su nasmejana i to je najbitnije. Mogu da vide da su ove čike sa stomacima ipak samo ljudi i roditelji – kaže jedan od moto Deda Mrazova, koji nije želeo da kaže svoje ime. Ipak, ime možda nije ni bitno, jer je bio jedan od mnogih, koji dele slično mišljenje.

Okupljanje bajkera počelo je u 10 časova prepodne kod SPENS-a, odakle su krenuli prema veterničkom Domu za decu i odrasle ometene u razvoju. Na putu za Veternik bili su, kao i obično, glavna atrakcija za sve prolaznike koji su se tada zatekli na novosadskim ulicama. Zbog zvuka motora, ali i vizualno, jer ne viđa se često kolona Deda Mrazova na motorima.

-Deda Mrazovi na motorima nas svake godine iznenade za Novu Godinu i Uskrs. Uvek nam donesu radost, na čemu smo ima zahvalni – priča Ana Vila, direktorka Doma u Vetrniku. Njene reči potvrđuju izrazi lica stanovnika Doma, koji sa oduševljenjem koriste priliku da vide Deda Mrazove, a i da se fotografišu sa lepim Deda Mrazicama.

-Imamo fenomenalnu saradnju sa motorašima. Ova dešavanja imaju izuzetno pozitivan efekat na korisnike, koji se tih poseta dugo sećaju, ne samo zbog slatkiša, već i zbog prazničnog zajedništva – kaže Zorica Vlajinić, vaspitačica i organizatorka folklorne sekcije u Domu, koja je takođe i aktivistkinja „Vlikog kola“.

Posle Veternika, kolona Deda Mrazova na motorima stigla je u dečiju bolnicu, gde su podelili paketiće sa slatkišima i igračkama. Na dodeli je u prvim redovima bilo čak i nekoliko malih beba.

-Moja ćerka Ines je trenutno u bolnici i naravno da monogo znači da se nje i druge dece neko seti na ovakav način, kad su već tu gde su. Zaista lep gest i utisak, koliko može biti lep u bolnici. Njima je to malo, a ovoj deci znači puno – kaže Emilija Ljuboja, jedna od majki, koje su prisustvovale dodeli paketića.

-Ovo je jedan od najvažnijih događaja tokom godine za decu u našoj bolnici. Znači nam mnogo, kako zbog pažnje deci, tako i zbog vere u dobrotu i darivanje. A i olakšava im boravak u bolnici tokom praznika – izjavio je Dušan Vuković, PR dečije bolnice.

Posle dečije bolnice, bajkeri su obišli jedno svratište za decu, kao i dnevni boravak sigurne kuće za žene i decu, žrtve porodičnog nasilja. Deca ni tamo nisu krila oduševljenje zbog ove posete, a neki od dečaka iz sigurne kuće otišli su i korak dalje od stanovnika Doma za decu i odrasle ometene u razvoju, pa su nekoliko lepih Deda Mrazica pitali i za brojeve telefona. Odatle su krenuli ka Dunavskom parku, gde se akcija i završila.

-Ovo je za nas zadovoljstvo koje leči dušu. Ne samo sve što ima veze sa motorima, već i sa organizovanjem ovakvih akcija. Svaki klub od sopstvenih sredstava kupuje slatkiše i poklone. Godinama unazad nam stalno govore, da deci nisu toliko bitni slatkiši koliko motori. Ranije dok smo išli u Dečije selo u Sremskoj Kamenici, čak smo i vozili mališane na motorima – kaže za kraj Radoslav Družetić, predsednik Moto Kluba „Horda“.

 

Članak je objavljen u današnjem broju nedeljnika „Novosadski reporter“, zbog čega i kucan na latinici.