Volonteri nastavljaju čišćenje podzemlja Petrovaradinske tvrđave

Остали садржаји | 2.3.2016. | Tekst i fotografije: Miloš Pavkov

Skoro pet tona smeća sa Eugenove linije iz podzemlja Petorvaradinske tvrđave iznelo je prošle subote tridesetak dobro raspoloženih i motivisanih volontera. Razlog za ovu akciju bila im je čista ljubav prema „dunavskoj lepotici“, kao i želja da ukažu na u današnje vreme zaboravljene vrednosti – volonterstvo i doprinos zajednici.

img_6142-copy

U pijateljskoj atmosferi i sa velikim entuzijazmom, volonteri su 141. put zaronili u podzemlje kako bi izneli prazne flaše, automobilske gume, drvenu građu i drugi otpad. Kako kažu iz udruženja Urbanih gerila ratnika iz podzemlja i 3D Vorld, koja su organizovala akciju, ostalo je još oko 100 tona smeća da se iznese iz podzemnih tunela. U akcijama, koje su poslednjih nedelja intenzivirane, izneto je oko 30 tona. Među onima koji su prvi put učestvovali u akciji čišćenja našli su se i sedmogodišnji Matija Šiška iz Novog Sada i njegov otac Dragan.

-Od malena sam bio zainteresovan za tunele ispod tvrđave, a za akciju čišćenja sam se prijavio preko prijatelja. Sigurno nije poslednji put da dolazimo, jer je ovo pravo druženje oca i sina. Ovde ga učim pravim vrednostima – kaže Dragan Šiška.

U poslednje vreme, kako ističu volonteri, imaju i podršku gradskih vlasti, a posebno Javnog komunalnog preduzeća „Čistoća“. To preduzeće im je prošle subote ustupilo svoj najveći kontejner zapremine 10 kubnih metara, da u njega ostave iznet otpad.

-Kontaktirao sam gradonačelnika Miloša Vučevića preko prijatelja i on je pomogao da se obezbedi kontejner za ovu i sledeće akcije. Lokalne vlasti su stvarno mnogo doprinele našim akcijama, ali ipak mogli bi da svoje učešće dignu i na još viši nivo. Ovakve akcije treba da motivišu sugrađane da imaju inicijativu i da pokažu da i običan čovek može nešto da učini za svoj grad – smatra Danko Paskaljević iz udruženja 3D Vorld.

– Bitno je da čovek ima neku misiju. Kada mi je otac umro pre tačno dve godine, zavetovao sam se da ću ovo uraditi. Nećemo se zaustaviti sa akcijama čišćenja, a imamo i još mnogo ideja kako da Petrovaradinska tvrđava sine – kaže Leon Šurbanović, ispred udruženja Urbanih gerila ratnika iz podzemlja – modernih istraživača i čuvara tog vrednog istorijskog nasleđa.

 

Članak je objavljen u današnjem broju nedeljnika „Novosadski reporter“, zbog čega je i kucan na latinici.