Бацање ножева, праћка

 

Полукружно бацање ножа, гађалиште и безбедност

Техника полукружног бацања, приказана на видеу изнад, састоји се из три корака. Први корак је добро проценити дистанцу са које се нож баца, а то је ствар искуства. Други корак јесте ухватити нож за сечиво, тако да је кажипрст положен на једну од оштрица и притиска је од горе. Оштрица је овде написано фигуративно, јер ножеви за бацење нису оштри ни са једне стране. Ово се може применити и на нож који има једну оштру страну. У том случају, кажипрст се полаже на тупу страну. Трећи корак, бацити нож дршком окренутом према напред јако и сигурно, али не неконтролисано јако. При томе пустити да се страна ножа клиже по кажипрсту, док нож излеће из руке. Тиме се успорава полукружна ротација ножа, захваљујући чему нож може да се баца са веће дистанце. На овај начин се дистанца може повећавати и смањивати притиском кажипрста на нож, али не у великом опсегу, можда свега корак ближе, тј. даље од мете.

Гађалиште је најбоље направити у задњем дворишту, или у гаражи. На неком месту где има доста простора, односно нема пуно људи. Оно треба да има главну мету направљену од меког дрвета попут тополе, а не неког тврдог. Може бити и обична даска. Пошто се мета често промаши, потребно је и простор иза мете обезбедити плочом од иверице, као што се може видети на датом видеу. Није добро да ножеви ударају у зид, како због зида, тако и због ножева. Минимално одстојање за бацање ножева је седам стопа, што је око 2,13 m.

Тема ове странице јесте бацање ножева у мету, а не око људи, попут у циркусу. Никад не треба бацати ножеве, када неко стоји између бацача и мете, чак ни неколико метара са стране, за случај да се нож одбије од мете и оде у страну. Ако је још неко осим бацача присутан, он треба да стоји бацачу иза леђа.

Најбоље је бацати ножеве специјално направљене за бацање, јер они нису оштри и дуже ће трајати. Они се могу купити преко интернета. Обични ножеви, попут кухињских – који имају једну оштру страну – могу се успешно бацати да се забоду, али се јако брзо сломе. Проверено у пракси.

Праћка

Праћка је једноставно архаично оружије, које је у утренираним рукама веома ефикасно. Праћка се састоји од једноставног парчета коже – у које се ставља пројектил и два трачка са стране. На крају једног трачка је мала омча, која се ставља на средљи, или домали прст јаче руке (десна за дешњаке, лева за леваке). На крају другог трачка је чвор, који се ухвати палцем и кажипрстом исте руке.

Једна од бољих техника гађања зове се „грчки стил“ (видео изнад на 0:07). Код ове технике се трачци ухвате као што је већ описано, пројектил се стави у лежиште, бацач стане у бочни положај. Ако крајеве трачака држи у десној руци, леву ногу истури напред. Праћку подигне изнад главе, држећи у левој руци лежиште са пројектилом, а у десној крајеве трачака и после само једног окрета изнад главе пусти торбицу и трачак са чвором. Предност ове технике јесте то, што се праћка окрене само један круг. Иначе, стандардна техника јесте, да се праћка држи једном руком и заврти неколико пута изнад главе пре бацања. И код ове технике се приликом бацања пусти трачак са чвором. Ово је нешто што је потребно дуго и упорно вежбати, без обзира на то, што опис звучи једноставно.

Што се тиче безбедности, код куће и у дворишту строго је препоручљиво за пројектил узети меку гумену лоптицу, а камен бацати само у природи, рецимо у шуми, где нема људи.

Корисни линкови

Ако сте заинтересовани за бацање ножева и сличне вештине, препоручујем следеће сајтове на којима можете да се информишете о техникама бацања, безбедности, као и да упознате бацаче ножева из других земаља:

ВАЖНО!!! Бацање ножева и сличне вештине су спорт, или хоби. Пре него што пробате неку од тих вештина, добро се информишите о мерама безбедности на горе наведеним линковима. Оружје није играчка!!!

Текстови, видео, фото: М.П.