Бацање ножева

Ако сте заинтересовани за бацање ножева и сличне вештине, препоручујем следеће сајтове на којима можете да се информишете о техникама бацања, безбедности, као и да упознате бацаче ножева из других земаља:

Полукружно бацање

Техника полукружног бацања, приказана на видеу испод, састоји се из три корака. Први корак је добро проценити дистанцу са које се нож баца, а то је ствар искуства. Други корак јесте ухватити нож за сечиво, тако да је кажипрст положен на једну од оштрица и притиска је од горе. Оштрица је овде написано фигуративно, јер ножеви за бацење нису оштри ни са једне стране. Ово се може применити и на нож који има једну оштру страну. У том случају, кажипрст се полаже на тупу страну. Трећи корак, бацити нож дршком окренутом према напред јако и сигурно, али не неконтролисано јако. При томе пустити да се страна ножа клиже по кажипрсту, док нож излеће из руке. Тиме се успорава полукружна ротација ножа, захваљујући чему нож може да се баца са веће дистанце. На овај начин се дистанца може повећавати и смањивати притиском кажипрста на нож, али не у великом опсегу, можда свега корак ближе, тј. даље од мете.

ВАЖНО!!! Бацање ножева је спорт, или хоби. Пре него што пробате ту или друге вештине, добро се информишите о мерама безбедности на горе наведеним линковима. Оружје није играчка!!!

 

Остали корисни линкови

  • Slinging.org; Форум чија је тема старинска праћка.