Текстови из новина

Dva heroja koja su spasla Petrovaradinsku tvrđavu

1.6. 2017. | Novi Sad na činjenici da ima Petrovaradinsku tvrđavu može da zahvali hiljadama ljudi, koji su je gradili kroz vekove, ali i dvojici malo poznatih heroja koji ju je sačuvali, delujući individualno, sledeći svoju savest u teškim istorijskim vremenima.

Jedan od njih bio je Đildo Pesapane, italijanski ratni zarobljenik, koji je samoinicijativno – zbog ljubavi prema Petrovaradinki Emi – u oktobru 1944. godine demontirao trideset tona eksploziva u železničkom tunelu koji prolazi kroz stenu ispod tvrđave, te na taj način sprečio da tvrđava bude srušena zajedno sa Mostom Fraca Jozefa, prilikom nemačkog povlačenja. Drugi je bio general Dragoš Đelošević, koji prvi digao glas protiv rušenja tvrđave za vreme defortifikcije između dva svetska rata.Ceo tekst sa slikama.

 

Volonteri nastavljaju čišćenje podzemlja Petrovaradinske tvrđave

02.03.2017. | Skoro pet tona smeća sa Eugenove linije iz podzemlja Petorvaradinske tvrđave iznelo je prošle subote tridesetak dobro raspoloženih i motivisanih volontera. Razlog za ovu akciju bila im je čista ljubav prema „dunavskoj lepotici“, kao i želja da ukažu na u današnje vreme zaboravljene vrednosti – volonterstvo i doprinos zajednici.Ceo tekst sa slikama.

 

Zaboravljena relikvija Futoga – nesuđenog evropskog centra

09.02.2017. | Za Futog je krajem osamnaestog veka bilo predviđeno da postane jedan od većih evropskih gradova, prema planovima bečke krune i Rimokatoličke crkve, o čemu svedoči činjenica da je papa Pio Šesti poslao grofu Andriji Hadiku, tadašnjm futoškom vlastelinu, mošti Svetog Eugena, rimskog prvohršćanskog mučenika. Te mošti se i dalje nalaze u tom mestu nadomak Novog Sada, kao nemi svedoci nekadašnjih vremena i neostvarenih planova. Ceo tekst sa slikama.

 

Ostaci manastira Dombo – fruškogorsko „Ime ruže“

30.12.2016. | Ostaci utvrđenog srednjevekovnog benediktanskog manastira Dombo nalaze se nadomak sela Rakovac na severnoj padini Fruške gore, gde ih često posećuju izletnici i planinari. Ali ono što većina ne zna, jeste to da je ovo mesto bilo naseljeno od vremena Rimljana pa sve do ranijeg gvozdenog doba. Ceo tekst sa slikama.

 

Morotaši velikog srca ponovo u akciji

29.12.2016. | Novosadski bajkeri prerušeni u Deda Mrazove delili su prošle subote slatkiše paketiće deci u Ledenoj šumi, dečijoj bolnici i na još nekoliko mesta, povodom novogodišnjih praznika. Ceo tekst sa slikama.

 

Tajni život petrovaradinskog podzemlja

22.12.2016. | Tunele ispod Petrovaradinske tvrđave, najveću misteriju Novog Sada, oduvek su pratile priče o čudovištu, zakopanom blagu i lavirintima u kojima se znatiželjni avanturisti lako mogu izgubiti i nikad više ne ugledati svetlost dana. Stvarna priča o ovim tunelima nije ništa manje zanimljiva. U njima danas zastranela mladež održava satanističke rituale, naseljavaju ih slepi miševi i druge životinje i oni su najveći očuvan sistem za kontra-minsko ratovanje u celom svetu. Ceo tekst sa slikama.

Advertisements