ФОТО: Остаци немачких сеоских цркви у околини Новог Сада

DSCN9518_sum

Остаци две руиниране немачке цркве у Футогу и Баноштору последњи су пример градитељства сеоских католичких цркви из прве половине двадесетог века у околини Новог Сада, као и неми сведоци времена, када су Немци и Срби живели као комшије. Обе цркве напуштене су и препуштене пропадању после Другог светског рата, када се већина немачког становништва одселила из Војводине.

Оно што је заједничко за обе грађевине јесте и то да је за њихову изградњу заслужна некада угледна породица Котек из Футога. Стара црква у Футогу, међу локалним становништвом позната као „Швапска црква“, саграђена је у првој половини прошлог века за вернике из Ветерника, места практично спојеног са Футогом. Пре тога, тај објекат је био складиште. У протеклој деценији кров храма се урушио, те су улазна врата стално закључана.

DSCN9525_sumDSCN9522aDSCN9013_sumDSCN9015

Једно од обележја Баноштора, места на десној обали Дунава двадесетак километара узводно од Новог Сада, јесте и оронула Црква Светог Рудолфа. Према подацима сајта Фрушкогорска ризница, цркву је о свом трошку и на својој земљи изградио гроф Рудолф Котек, пре мало више од сто година. Темељи су ископани1910. године, храм је завршен три године касније, а благослов за почетак рада црква је добила 17. априла 1914. на дан Св. Рудолфа, који је и светац заштитник цркве.

DSCN9991_sumDSCN0052_sumDSCN0039_sum DSCN0004_sum DSCN0007_sum DSCN9998_sumDSCN0011_sum

Фото/текст: М.П.

3 мишљења на „ФОТО: Остаци немачких сеоских цркви у околини Новог Сада

  1. Lolo, Lolo, ti bas ne znas istoriju, kao i vecina Srba, ali si spremna da dajes glupe komentare. Nije ni cudo sto nam se istorija stalno ponavlja, a nacija smanjuje…

    Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s