ФОТО: Обилазак контра-минских тунела испод Петроварадинске тврђаве

DSCN2279_sum

Тунели испод Петроварадинске тврђаве одувек су мамили авануристе и истраживаче, а један од њихових најпознатијих делова је контра-минерски систем, на делу тврђаве према Сремској Каменици, у који су данас ишли знатижељници под вођством Леона Шурбановића и његових колега, професионалних истраживача са искуством од неколико стотина зарањања у петроварадинско подземље.

DSCN2258_sumDSCN2269_sum

То је лавиринт који чини око 20 километара тунела, направљених у доба ратова Аустрије и Турске. Највећи значај Петроварадинске тврђаве, као и других тврђава на Дунаву – према речима истраживача – управо јесте тај што су оне представљале одбрану хришћанске Европе од Отоманског царства. Често се ови тунели називају „катакомбе“, што је погрешно, јер су они прављени у војне сврхе, а не за сахраљивање, попут познатих катакомби у многим европским градовима.

DSCN2308_sum

Славомир Киш Кишфалубац – један од истраживача из екипе Леона Шурбановића тумачи мапу учесницима обиласка.

DSCN2268_sumDSCN2304_sumDSCN2322

Контра-мински систем је изграђен да би аустријски војници кроз тунеле ослушкивали да ли Турци копају кроз бедеме тврђаве, како би их порушили експлозивом. Када би то открили, аустријски минери би контролисаним експлозијама затрпали турске копаче у тунелима. Такође, сви тунели су брањени и пушкарницама, те би се нападачи често нашли под непријатељском ватром у самом подземљу. Систем има четири нивоа, док укупно подземље испод тврђаве има десет или једанаест нивоа, рекли су истраживачи.

DSCN2328_sumDSCN2291_sum

Најнижа тачка контра-минских тунела је Кајзеров бунар (слика горе), дубок око четири метра, а налази се око 40 метара испод земље. Бунар је тако назван по хабзбуршком цару Јозефу II, који је први из њега пио воду. Изнад бунара се у ту част налази рељефни знак, такозвани „пупољак“, који је, кажу истраживачи, један од бројних окултних симбола у тунелима.

DSCN2315

У том делу тунела налази се и „Ђавоља раскрсница“, мало раскршће са дубоким вертикалним тунелом мањег пречника на средини (слика горе). На њој су – тврде истраживачи – пре неких тридесетак година извођени сатанистички ритуали, што аргументују и неким цртежима на зидовима (слика доле лево). Део тунела око те раскрснице познат је и по томе што ту, према легенди, лута душа Марије Брукнер, петроварадинске Јеврејке, коју је у тунелима силом прилика оставио један аустријски војник, иначе њен љубавник.

DSCN2311DSCN2332_sumDSCN2323_sumDSCN2337_sumDSCN2342_sum

Тунел на горњој слици, који пролази кроз Транџамент и стоји наспрам огољених стубова Моста Фрање Јозефа, некада је био железнички тунел. Кроз њега је, испод тврђаве, пролазила прва пруга која је спајала Европу и Балканско полуострво.

Фото, текст: М.П.