ФОТО: Сакупљање чепова на Петроварадинској тврђави за Мионино лечење

Прва у низу акција „Чеп за Миону“ одржана је u недељу на Пероварадинској тврђави. Неколико десетина добровољаца сакупљало је пластичне чепове остале после Егзита, како би кроз продају истих као секундарних сировина, обезбедили део новца за лечење двоипогодишње Мионе Којадиновић, али што је још важније – да би позвали јавност да помогне у сакупљању новца за лечење девојчице.

Волонтере у овом послу није спречило ни екстремно топло летње време, мада им јесте посао учинило напорнијим. Током јучерашњег дана сакупљено је око 16 хиљада чепова, а од следеће акције у недељу 6. августа, биће организоване и креативне радионице обиласка подземља Петроварадинске тврђаве по симболичној цени од 300 динара, а почетци радионица су у 13, 15 и 18 часова. Тај новац ће такође бити намењен Мионином лечењу.

– Душан и Ивана, Мионини родитаљи, су наши пријатељи. Моја ћерка Ивана и ја смо дошли да им помогнемо. Било би добро да медији ово више пропрате. Требало би чешће организовати овакве акције – каже Живан Рајнић, један од учесника недељне акције. Са њим се слаже и Тања Божић, колегиница Душана Којадиновића – Миониног оца, која је на акцију сакупљања чепова дошла са двоје деце и двоје унучади.

-Морамо помоћи нашој Миони. То је наша дужност и наша обавеза – сматра Тања.

-За Мионино лечење од тешког облика леукемије у Болоњи потребно нам је око 125 хиљада евра. Моја супруга и ја радимо у здравству, ми смо родитељи који се боре да спасу своје дете и позивамо људе на хуманост – каже Душан Којадиновић, Мионин отац.

Према његовим речима, Велику помоћ су им пружили Национално удружење родитеља деце оболеле од рака и фондација „Буди хуман“ Александра Шапића. Како каже, изненађен је одзивом људи који су им до сада омогли. У општини Бач, где ради његова супруга, брзо је сакупљено доста новца за Мионино лечење, као и у Каћу и Обровцу – где су одрасли, у Бачкој Паланци – где сада живе, а наравно и у Новом Саду. Такође, како истиче, изненадила га је и моћ друштвених мрежа, као средства да се допре до великог броја људи.

-Душан је више од три деценије мој другар, те је тако дошло до ове иницијативе. Чепови после Егзита нису очичћени, јер је то Сизифов посао. Надлежне службе су однеле око 150 тона видљивог смећа, али не и њих – каже леон Шурбановић, први човек Урбаних греила ратника из подземља, удружења истраживача Петроварадинске тврђаве, које је организовло акцију за Миону и чији су волонтери учествовали у акцији. Поред њих, чишћењу су се прикључили и представници представници „Еко урбан фронта“, као и чланови Алпинистичког одсека Новог Сада. За Миону ће се такође организовати рок концерт у Каћу, турнир у баскету у Молу и још много тога.

Сакупљању новца за лечење Мионе Којадиновић, осим учествовањем у недељним акцијама и креативним радионицама на Петроварадинској тврђави, хумани људи добре воље могу допринети и слањем СМС поруке на број 3030, са текстом поруке: „346“.

Текст, фото: М.П.