ФОТО: Новосађани чистили Петроварадинску тврђаву на Светски дан чишћења

Људи у Србији често наивно мисле да се развијено друштво може постићи на лак начин – кроз увођење новог или старог политичко-економског система, преко везе, или неком другом инстант методом. Заправо, за то је потрбно развијати свест кроз много генерација. Стотинак Новосађана предвођених УГРИП-има, члановима Удружења грађана „3Д Свет“ изнело је прошле суботе 14 тона смећа са Петроварадинске тврђаве, поводом Светског дана чишћења – како би бар мало допринели развоју свести о заједничком интересу.

-Бавим се заштитом животне средине и решила сам, да своју еколошку свест пренесем и на свог сина. Зато смо нас двоје заједно дошли да помогнемо у чишћењу Петроварадинске тврђаве, јер ипак је то симбол лепоте нашег града. Када сам била млађа, у школи смо имали радне акције. Наши родитељи и наставници су нама преносили ту врсту свести и јако је вредно, када ми можемо то да пренесемо на неког другог – рекла је Љиљана Лаушев, једна од волонтерки.

Љиљана Лаушев са својим сином Николом

-Увек се радо одазивам оваквим акцијама, због себе, као и због давања примера другима. Када сам са својим пријатељима била на шетњи кроз подземље Петроварадинске тврђаве, чула сам за то да су УГРИП-и изнели стотине тона смећа са тврђаве, те сам предложила менаџменту своје фирме, да се нас неколико колега организујемо и да дођемо на овонедељну акцију – каже Марина Родић из Новог Сада.

Марина Родић

Иначе, УГРИП-и су у последње три године изнели више од 250 тона смећа из подземља тврђаве, као и са њеног надземља. Тај отпад је ту одбациван годинама, а у њему су се чак налазили и стари аутомобили, као и кости коња и крава.

-Циљ акције је првенствено био подизање свести комплетне људске популације, односно да се на глобалном нивоу покрене пет одсто човечанства, који ће изаћи у своју или ближу околину и очистити је од смећа и ђубрета. Ове године акција је замишљена као један велики „зелени талас“ од Јапана до Хаваја, са стотинама милиона волонтера, који су чистили целу Планету истог дана у периоду од 10 до18 часова. Што се тиче Петроварадинске тврђаве, по некој слободној процени, на њој је остало близу 80 тона смећа и ако би се овакве акције омасовиле и још више подржале до краја 2019. године, тврђава би била угланцана и чиста – закључује Леон Шурбановић, први човек УГРИП-а.

Последњи договор пред акцију.

Леон Шурбановић, први човек угрипа показује на мапи пунктове са смећем.

Чишћење подземља.

Чланови Алпинистичког одсека Новог Сада помажу у чишћењу мање доступних делова тврђаве.

Фото, текст: М.П.