ФОТО: Реплика брода Бриг Амити, сећање на насељавање Западне Аустралије

Већина људи може претпоставити то, да је колонизовати нову земљу тежак, неудобан и опасан подухват. Али праву свест о томе колико је то заиста истина, човек може стећи тек када се нађе “у ципелама” оних који су се у такав подухват упустили. Или још боље, када се нађе на реплици њиховог брода. Реплика брода Бриг Амити, неколико десетина метара дугачког једрењака са два јарбола, налази се у градићу Албани у Западној Аустралији, као сећање на прве досељенике који су основали тај град, а били су војници и робијаши.

Укупно двадесет и један британски војник и двадесет и три робијаша под командом поручника Колсона Фестинга пловили су скоро два месеца у новембру и децембру 1826. године од Сиднеја до западне Аустралије, како би основали насеље на том делу новооткривеног континента и тиме предухитрили Французе, који су такође били заинтересовани да колонизују запад Аустралије. Поред њих у узаном простору дрвеног једрењака нашле су се и домаће животиње, семена и материјал потребни да се подигне првобитно насеље.

Пловидба преко Тасманијског мора може бити веома неудобна, чак и на комфорном крузеру дугачком 250 метара, какав је онај на којем радим, захваљујући чему сам се и нашао у Албанију. Могу само да нагађам колико је било тешко пловити малим дрвеним једрењаком тако захтевним морем, на којем таласи достижу висину од преко осам метара.

-Ова реплика грађена је овде у Албанију од 1974. до 1976. године помоћу истих материјала и техника, који су коришћени при изградњи оригиналног брода у Канади 1816. Реплику је за јавност отворила лично краљица Елизабета Друга. Оригинални брод Бриг Амити потонуо је након оснивања Албанија негде код Тасманије, а његова олупина никада није пронађена – каже Ед Лонгвил, један од локалних водича, који упознаје туристе са репликом.

Ед Лонгвил

Оно што је посебно интересантно јесте то, да је посетиоцима омогућено да уђу у потпалубље, те тако искусе комфор који су имали први досељеници Албанија. Велика централна просторија јесте спаваоница са скученим креветима на спрат и лежаљкама. Има само један сто за јело, за који не може сести више од шест људи. То значи, да су морнари вероватно јели у сменама. Испод те просторије налази се товарни простор за залихе, стоку и остали материјал.

Сто за посаду

Кревети у потпалубљу

Лежаљке за спавање

Товарни простор

Судећи по скученом простору потпалубља, на том броду свакако није било много приватности. А треба имати у виду и то, да су половину посаде чинили робијаши. Вероватно бар неки од њих нису били мирни и питоми људи, који су неправедно оптужени за неки злочин, те је било потребно одржавати дисциплину и конструктивне међуљутске односе.

Албани је данас мали градић на западу Аустралије, који има око тридесет пет хиљада становника. Цео тај регион један је од слабије насељених делова континента. Али Аустралија је једна од најперспективнијих држава на свету у коју долазе имигранти са свих делова планете, како би остварили добар живот у уређеном поретку, који им пружа једнакост и шансу да живе свој живот најбоље што могу. Тога вероватно никада не би било, да некада нису постојали људи, који су милом или силом били спремни да се отисну у непознато, лишивши себе комфора и сигурности предвидивог живота који су напустили. То је оно што покреће свет.

Фотографије и текст: Милош Павков