ФОТО: Ништа од обнове футошке „Швапске цркве“ наредних десет година

dscn0256

Руинирана католичка црква у Футогу неће бити обновљена још најмање десет година. Разлог томе јесте тај, што још толико година траје садашњи уговор о обнови, који неће бити испуњен.

Популарно названа „Швапска црква“, која је – према речима старијих мештана – некада била прелепа и пуна на недељним службама, данас је руина. Од када се пре десетак година урушио кров, ту се више чак ни деца из околних улица не играју.

– Једном сам била у гостима у комшилуку цркве, када је један део крова пао. Било је јако бучно и толико је летела прашина, да смо мислили да се нешто запалило. Била сам у њој неколико пута педесетих, док је још радила и жалосно је што сада тако изгледа – прича старија бака из Ветерника, која није желела да каже своје име.

Према речима Антуна Копиловића, жупника футошке католичке цркве Срце Исусово, уговором – који истиче за десет година – било је предвиђено да црква буде претворена у културни центар подунавских Шваба. Али, од тога се одустало, јер је изумрла старија генерација, која је за то била заинтересована.

Црква је иначе некада била магацин имања футошке грофовске породице Котек. У првој половини двадесетог века, магацин је претворен у цркву, углавном намењену за вернике из Ветерника. Објекат је препуштен пропадању у другој половини прошлог века, јер се у периоду после Другог светског рата много Немаца одселило са ових простора.

dscn0259dscn0289dscn0277dscn0267dscn0284dscn0286dscn0280dscn0271dscn0274dscn0266dscn0265dscn0255

Фото, текст: М.П.