ФОТО: Мистерија Титове и Милетићeве тамнице исклесане у стени

Кула са сатом на Петроварадинској тврђави, главни је симбол Новог Сада и омиљено стециште туриста, парова, породица и екскурзија. Али мало људи зна да су – према још непотпуним сазнањима – испод саме куле у пар стотина метара дугачком тунелу исклесаном у стени били својевремено заточени Јосип Броз Тито и Светозар Милетић.

-Према нашим информацијама, обојица су у писаним документима – описујући своје заточеништво у Петроварадинској тврђави – навели да су били затворени у стени, да је на том месту била слаба вентилација, као и то да је из стена извирала влага – каже Леон Шурбановић, први човек Урбаних герила ратника из подземља, савремених истраживача подземља Петроварадинске тврђаве.

Тунел у којем су били затворени, а који – како каже Шурбановић – није уцртан на званичним мапама, протеже се од хексагона до испод хотела „Леополд“. Он додаје и то, да је то једини откривени тунел делимично исклесан у стени у горњој тврђави и контра-минском сисему. Улаз у тунел налази се одмах на степеништу, које од Цркве Св. Јурија води до сахат куле. Иако бројни посетиоци тврђаве свакодевно пролазе поред њега, он је био затрпан смећем до пре два дана, када су га очистили чланови УГРИП-а.

Као што се може видети на сликама, неколико деоница поменутог тунела од по пар десетина метара исклесаних у стени се надовезују на оне обложене циглом. У тунелу постоје и водоводне цеви, што делимично објашњава и влагу. На једном крају тунела – испод хотела Леополд, тј. некадашње касарне која је носила име Еугена Савојског, налазе се и остаци фекалија. Сматра се да је ту у аустријско време била канализација касарне. Ту је првобитна вентилација зазидана, због чега је у тунелима јако тешко дисати, веома је топло, а чак се и магли стакло на објективу – у чега се аутор ових фотографија лично уверио. Са друге стране, испод хексгона, налази се један мали отвор за ваздух, због чега се у том делу тунела и лакше дише.

Јосип Броз Тито, био је затворен у Петроварадинској тврђави током Првог светског рата. Званично, јер је ширио антиратну пропаганду, а незванично – јер се борио на страни Аустро-Угарске. Светозар Милетић је из политичких разлога два пута био затворен од стране аустроугарских власти, први пут 1867. на годину дана, а други пут 1876. – када је осуђен на шест година робије.

Пролаз са степеницама ка кули са сатом, са чије стране се налази улаз у тунел исклесан у стени.

Леон Шурбановић, први човек УГРИП-а, на горњој слици у горњем углу. На доњој слици су чланови УГРИП-а, који чисте тунел.

На горњој слици се види отвор за ваздух испод хексагона, а на доњој женска ципела пронађена у смећу.

Чланови УГРИП-а су чистећи тунел пронашли и мумифициране остатке угинуле мачке.

Крај тунела испод хотела Леополд, са видљивим остацима канализације.

Наталожени остаци фекалија.

Фото, текст: М.П.