ФОТО: Акција за Југослава Беркловића на Тврђави Петроварадин, пошаљи 110 на 3030

Нормалност је ствар тачке гледишта. Прво, шта је ненормално? Да се тридесет одраслих људи, обичних грађана, као и двоје деце, обуку у свечана одела, ставе гас маске и чисте смеће из подземља друге највеће тврђаве у Европи, како би помогли пријатељу да сакупи новац за операцију – која би му омогућила да прохода? Или да на оне – који сваки дан носе лепа одела и којима смо поверили бригу о нашем здрављу, нашем наслеђу, нашем друштву – не можемо да рачунамо када су нам потребни?

Урбани герила ратници из подземља урадили су јуче нешто (не)нормално и до сада невиђено! Обукли су се у лепа одела, ставили гас маске, продефиловали горњим делом Тврђаве Петроварадин, спустили се кроз водовод до обале Дунава и из провијантског дела тврђаве изнели две и по тоне годинама нагомилаваног смећа. Сво време на леђима су носили натпис „110 на 3030“, како би позвали суграђане да пошаљу СМС поруку ради сакупљања новца за операцију Југослава Беркловића, суграђана из Сремске Каменице, за операцију у Кијеву.

-Лекари из Кијева су се чудили како уопште дишем, када сам им послао своје налазе! Мислили су да дишем помоћу боце, без обзира на то, што ја тако нешто не користим. Како кажу, биће ми потребне три трансплатације матичних ћелија да проходам. Речено ми је да не очекујем пуно, јер је моја несрећа на мотору била тешка, али ја верјем да ће се нешто променити на боље – каже Југослав, некадашњи бајкер, који је после пада са мотора остао паралисан од струка на доле.

Захват у Кијеву кошта 11 хиљада евра, а Југослав Беркловић је до сада сакупио мали део те суме. Према његовим речима, у томе му је до сада помогло Градско зеленило, које је 2016. поставило кутије на Штранду за сакупљање прилога. Ипак, сада највеће наде полаже у фондацију „Буди хуман“ Александра Шапића. До недељне акције, Југославу је фалило више од 1.500 СМС порука како би сакупио потребну суму. Са УГРИП-има се повезао преко Еко урбан фронта, удружења новосадских еколошких организација.

-Дајемо људима пример да уједињени можемо све! Маске су ту биле делимично ради преформанса, али највише ради заштите, јер је простор који смо чистили деценијама занемарен и стравично прљав. Циљ преформанса, који је предходио акцији чишћења, био је да скренемо пажњу да нема институција, како оних које брину о тврђави, тако ни оних које брину о оболелима, који су осуђени на најгори могући крај – каже Леон Шурбановић, први човек УГРИП-а, удружења које је у последње три године из подземља Тврђаве Петроварадин изнело више од 100 тона смећа.

То удружење летос је организовало акцију сакупљања чепова за лечење мале Мионе Којадиновић, која је нажалост преминула од леукемије, упркос томе што је новац на крају прикупљен СМС порукама. Али остаје нада за Југослава и многе друге. Изнад свега остаје чињеница да друштво нису институције, већ ми обични људи, који ћемо урадити нешто конкретно за друге, само зато јер је то у нашој природи, без обзира на коначан исход.

Урадите нешто конкретно и пошаљите поруку са текстом „110“ на број 3030 за Југослава Беркловића.

Фото, текст: М.П.