ФОТО: И у Новом Саду протест „Један од пет милиона“

Пар хиљада Новосађана протестовало је вечерас на улицама Новог Сада под паролом „Један од пет милиона – стоп крвавим кошуљама“. Разлог за протест је велико незадовољство тренутним друштвеним приликама, оличеним кроз власт Српске напредне странке и Александра Вучића.

Незадовољни грађани су шетњу почели око осамнаест часова од платоа Српског народног позоришта, одакле су кренули Јеврејском улицом, па Булеваром ослобођења према Мосту слободе и наставили дуж ширег цера града. На почетку протесне шетње, када је колона кренула од СНП-а, група од двадесетак мушкараца са трубачима, руским заставама, као и заставама са мртвачком главом и натписом „Слобода, или смрт“, покушала је да се испречи на путу учесницима протеста, али су одустали после неколико минута. Како су у организацији шетње „Један од пет милиона“ потврдили аутору овог текста, наступ тих људи није био део вечерашњег протеста.

Новосађани су узвикивали пароле попут „Вучићу ловпве“, а осим поменуте краткотрајне блокаде скуп је протекао мирно и без инцидената.

-И пре двадесет година сам долазио на протест као студент и сада исте људе гледам, никад краја! Сад сам већ дуго овде да бих размишљао о одласку у иностранство али моја деца размишљају – рекао је Новосађанин Илија, који није желео да каже и своје презиме. Многи од учесника шетње нису били расположени да дају изјаве, али не и младић Милош Михајловић, који је на протест дошао из Бача.

-Комплетан распад система у држави ме је мотивисао да вечерас дођем овде. Мислим да је боље остати у Србији, него отићи у иностранство, а за то је нужно долазити на овакве скупове – сматра Милош.

Учесницима протеста се пре почетка шетње обратио новосадски студент права Милан Вујић, као и глумци Милорад Капор и Бранислав Трифуновић.

– Mи нисмо ни против кога и желимо конкретне и јасне планове, да своју државу вратимо грађанима и отмемо је из руку мафијаша и лопова који мисле да ће нас ућуткати – рекао је Трифуновић пред окупљеним Новосађанима.

Протести грађана незадовољних урушеним институцијама, ниским животним стандардом, као и корумпираним системом оличеним у владавини једне партије, одржавају се већ недељама у неколико градова Србије. И поред тога што су протести главна тема на друштвеним мрежама, већи медији су их у почетку игнорисали, што се касније променило и прешло у јавну полемику о броју учесника на тим скуповима.

У наставку још фотографија са новосадског протеста.

Милорад Капор се обраћа Новосађанима

Бранислав Трифуновић говори учесницима протеста

Група људи која је покушала да омета протесте испред Српског народног позоришта

Фото, текст: М.П.