ФОТО: Четвороточкаши старих времена у Новом Саду

Неколико десетина олдтајмера, продефиловало је јуче Новим Садом и донело са собом дух старих времена и екстраваганцију достојну улица Монте Карла.

Поред неизбежних “Фића”, у суботу поподне на Тргу слободе, али и на кеју, могли су се и видети широки амерички аутомобили као из филмова Елвиса Прислија, али и елегантни мањи спортски модели прављени за уске улице европских метропола. Одушевљени Новосађани на тој фешти могли су да захвале Ауто-мото клубу “Ветеран” из Новог Сада, који је организовао овај 25. по реду скуп олдтајмера.

-Ја сам цео живот у томе. Свидели су ми се стари аутомобили још кад сам био клинац. Прву рестаурацију сам урадио по доласку из војске, а до сада сам сам имао седамнаест, или осамнаест успешних рестаурација. Овај аутомобил са којим сам дошао на скуп је Вилис Најт, модел 70А Роадстер из 1927. године. Нисам га ја рестаурирао, рестауриран је у Сједињеним Америчким Државама између 1971. и 1973. године, а ја сам мењао једног Фиата за њега. Само једна гума за овај аутомобил кошта око 350 долара. Можда ми љубитељи олдтајмера мало више одвајамо за аутомобиле, али то је љубав која је вечна – каже Бранко Богдановић, аутомеханичар из Новог Сада и један од оснивача клуба “Ветеран” (на фотографији испод).

На скуп су дошли и љубитељи олдтајмера из других држава, попут Италије, Хрватске и Босне и Херцеговине. Један од њих је Сенад Усејини из Сарајева, члан олдтајмер клуба “Рио”. Он је у Нови Сад дошао са енглеским моделом Тријумф Спид Фајер из 1974. године (на фотографијама испод).

-То је љубав и страст. Ја имам обичај да кажем: “Није ништа с душом се мјерити”. Ово је један комплетан доживљај, јер на овај начин такође упознајемо нове људе и градове – прича Сенад.

И поред тога што на први поглед ово јесте скуп хоби, посебно за грађане бивших југословенских република, можда љубав према олдтајмерима није само пука ода луксузу и потрошаком менталитету, већ подсећање на квалитет који траје – и физички и духом.

Фото, текст: М.П.