ФОТО: Фазанерија на ободу Бегеча – друга страна ловаца

Већина ловце види као људе који убијају животиње, међутим они их и одгајају. Човек је свесни део природе, што је одговорност колико и привилегија. Ловачко удружење “Фазан” из Бегеча већ осам година у својој фазанерији одгаја фазане, које пушта у атар, како би одржавало њихову популацију.

Фазанерија се налази на ободу села и простире се на површини од око 1000 квадратних метара. У њој се тренутно налази око 580 фазана, који су ту донесени у јулу, када су били стари свега пар недеља. Сви ће бити пуштени у природу до краја јануара.

-Фазани се овде не размножавају, јер се пуштају пре сезоне парења. Пре доласка младих фазанчића, коси се трава и фазанерија се дезинфикује живим кречом. Лисице из атара и пси луталице не могу да дођу до птица, јер је жица укопана пола метра у земљу – прича Сима Драгојлов (на слици испод), бегечки ловац, који сваки дан долази да храни фазане кукурузима и концентратом.

Да је човек ипак највећи предатор, потврђено је прошле године, када су лопови просекли жицу фазанерије и тада је изгубљено више од 250 фазана, што је за ловачко друштво била штета од око четврт милиона динара, с обзором на то, да је цена једног одраслог фазана око 1000 динара. Међутим, то није обесхрабрило ловце, да наставе са гајењем фазана.

-Ја сам ловац тридесет година, ово волим и није ми тешко да сваки дан долазим да храним фазане – каже Сима Драгојлов.

Оно што је посебно битно за истаћи, јесте то, да ће до краја јануара у бегечки атар бити пуштено више фазана, него што је предвиђено да буде уловљено до краја сезоне, тако да ће њихова популација бити повећана захваљујући ловцима. Лов је најстарија људска делатност, мада у данашње време често наилази на критике, као бахаћење човека над животињама. Ипак, човек, ловац, на првом месту јесте неко ко се брине о природи и сваки дан улаже труд и време у то. Много више труда и времена него што је потребно за “шеровање” популарног садржаја на Фејсбуку, или за салонске приче о бризи за природу.

На горњој слици се види како фазан, који је дошао из атара стоји одгоре на фазанерији и покушава да уђе код других фазана.

Место на којем су лопови прошле године просекли жицу.

Ретке врсте фазана – бели фазан на горњој и јапански фазан на доњој слици.

Фото, текст: М.П.