ФОТО: Упркос снегу и незгодама, гвоздени ирваси грмели Новим Садом

Први снег ове зиме, за неке празнична идила, а за неке препрека која их неће зауставити у њиховој намери. Новосадски бајкери су и ове године прерушени у Деда Мразеве поделили пакетиће деци у дечијој болници, свратишту, сигурној кући, Дому у Ветернику и центру Новог Сада. И ни снег, ни лоши временски услови, ни падање са мотора, ни ланчани судар их нису зауставили.

Акција је ове године први пут била организована у два дана. Најупорнији су дефиловали својим двоточкашима и у суботу – када су дељени пакетићи у дечијој болници, свратишту за децу улице, у сигурној кући Центра за социјални рад и на Тргу слободе, али и у недељу – када је обиђен Дом за децу и одрасле ометене у развоју у Ветернику. Иако су пахуље падале и у суботу ујутро, озбиљан снег је пао у недељу. Тај дан акције почео је тиме, што је један од учесника пао са мотора и сломио ногу, док је долазио на окупљање, а завршио се ланчаним сударом од четири аутомобила код Сателитске пијаце, у којем је учествовао и “Стојадин” мото Деда Мразева, који је возио пакетиће и аутора ових фотографија. У том судару, срећом, није било повређених. Ипак, то је показало, да је за организовање овакве акције, која се одржава сваке године, већ седамнаести пут, поред добрих намера, потребна и јака воља.

– Током свих ових година стекли смо познанства са корисницим и руководиоцима установа које обилазимо. И ми имамо њих и они имају нас. Кад се ми појавимо, измамимо им осмехе на лицу – каже бајкер Радослав Бата Дружетић, а његове речи потврђује и Бранко Зеленбаба, руководилац Прихватилишта за децу и омладину Нови Сад, тј. сигурне дечије куће.

– Они нашој деци пружају то задовољство, да се не осећају одбачено, јер на њих мисле и други грађани осим Центра за социјални рад. Увек их радо дочекујемо, а деца се посебно радују да виде моторе – рекао је Зеленбаба.

– Ова идеја је почела тако што је дете једног бајкера било у болници баш за Нову Годину. И онда су се бајкери договорили, да оду моторима да га обиђу. Следеће године је почела акција, која траје већ седамнаест година – прича мотораш Зоран Матић.

Следеће године акција “Мото Деда Мраз” новосадских бајкера биће пунолетна. А ако је судити по челичној вољи, да је ове године спроведу упркос свим недаћама, можемо бити сигурни да ћемо још дуго гледати Деда Мразеве на моторима, како дефилују новосадским улицама. Иначе, овогодишњу акцију су организовала и удружења и појединачни бајкери из Новог Сад и околине, а пакетићи су у великој мери прикупљени захваљујући спонзорима. Коорганизатор овогодишње акције било је Фолклорно удружење “Велико коло” из Ветерника, које је са својим бројним чланством значајно допринело прикупљању пакетића.

Недеља ујутро и пут за Ветерник.

Радослав Бата Дружетић испред Дома у Ветернику (са леве стране).

Бајкери испред Дома у Ветрнику и ланчани судар код Сателитске пијаце.

Субота ујутро и окупљање испред Спенса.

У дечијој болници.

У сигурној дечијој кући.

Зоран Матић (са леве стране) и Тамара Башић, једна од главних организаторки овогодишње акције.

Фото, текст: М.П.