ФОТО: Мото Деда Мразеви наставили традицију дељења пакетића

Непуних сто бајкера прерушених у Деда Мразеве грмели су јуче кишним улицама Новог Сада и делили поклоне деци у оквиру традиционалне акције Мото Деда Мраз. Неки би можда рекли да није био прави тренутак за то – због епидемије ковида, кише, или нечег трећег. Али бајкери су на њима својствен начин демонстрирали непобитну чињеницу – увек је добар тренутак за велико дело.

Деветнаеста по реду акција, као и сваке године почела је окупљањем испред СПЕНС-а, одакле су бајкери кренули до дечије болнице. Затим су свратили до Свратишта за децу улице и сигурне дечије куће при Центру за социјални рад, а завршили су је у центру града – где су дочекани не само као пука атракција, већ као добро познат део обележавања зимских празника у Новом Саду.

-Прочитали смо на друштвеним мрежама да ће мото Деда Мразеви бити у центру и хтели смо да доведемо децу. Први пут смо овде и ово је сјајно, деца су пресрећна – каже Марко Кнежевић из Врбаса, један од родитеља који је са децом дочекао бајкере на Тргу слободе.

Како је испред дечије болнице рекао Зоран Матић, председник мото дружине “Апостоли”, поред играчака и слаткиша бајкери су болници поклонили и медицинску опрему попут сталака за инфузује, стетоскопа и хирушких уређаја. Болница им је доставила списак потребних ствари, а бајкери су сами финансирали њихову набавку.

-Нека од деце која су некад дочекивала мото Деда Мразеве у болници сада се возе моторима са нама. Баш сам се изненадио! Каже да је био као мали на ургентном, када су болницу посетили Деда Мразеви на моторима. И сада је и он на мотору са нама – прича одушевљено Матић.

Ипак, контакт са децом у болници и другим установама изостао је и ове године због епидемије ковида.

-Надамо се да ће се следеће године ситуација поправити и да ћемо акцију моћи да одржавамо на исти начин као и раније – рекла је Сандра Штели из мото дружине “Апостоли”.

Већину људи би израз “традиција” можда асоциаро на пуко имитирање нечег што су радиле неке раније генерације, али новосадски бајкери су са непуних двадест година упорног организовања акције Мото Деда Мраз показали то, да је традиција нешто што ми активно стварамо у садашњости. Као и то да се она не ствара и не одржава костимима и унапред подељеним улогама, већ је обични људи које свакодневно срећемо на улици стварају на један једини начин – личним великим делима.

Дочек бајкера на Тргу слободе
У свратишту за децу улице
У сигурној дечијој кући
У дечијој болници
Због епидемије ковида малишани из дечије болнице могли су да се поздраве са Деда Мразевима само са балкона
Зоран Матић, председник мото дружине „Апостоли“, прима захвалницу од особља дечије болнице

Фотографије и текст: Милош Павков