ФОТО: Милфорд Саунд, фјорд на Новом Зеланду – највећа природна атракција те земље

Људи често погрешно помисле како су победили природу, а онда их природа подсети на то колико су мали. Понекад је то подсећање сурово, а понекад величанствено. Током моје пловидбе око Новог Зеланда последње две недеље искусио сам оба случаја. Прво подсећање, оно сурово, био је циклон Габријела, који је погодио ту пацифичку острвску државу. Друго величанствено подсећање била је пловидба кроз фјорд Милфорд Саунд, који се налази на југо-заопаду Јужног острва на Новом Зеланду.

То искуство доживео сам радећи као фотограф на броду за крстарење Корална принцеза. Ове фотографије снимио сам са петнаесте палубе тог великог брода, а ипак, преовладао је осећај како је Корална принцеза мала у односу на стрме литице Милфорд Саунда, које се као титани издижу изнад површине мора. Тог дана кроз фјорд су пловили и други мањи бродови са туристима, а фотографије на којима су они забележени најбоље показују застрашујућу величину тог предела, јер се висина његових литица може непосредно упоредити са величином бродова.

Брод плови крај једног од водопада Милфорд Саунда

Фјорд је познат по прашумама и бројним водопадима, а такође је дом крзненим фокама, пингвинима и делфинима. Дугачак је више од петнаест километара, а максимална ширина је скоро два километра. Највећа дубина је 291 метар. Не само због тих података, већ и због општег утиска који оставља на посматрача, Милфорд Саунд је најпознатији фјорд на Новом Зеланду, а такође и највећа природна атракција за посетиоце те државе. На тој локацији снимана су и два дела оригиналне трилогије господара прстенова – “Дружина прстена” и “Повратак краља”, као и наставак Немогуће мисије из 2018. године.

Надам се да ове фотографије могу бар мало дочарати осећај страхопоштовања према природи, који човека обузме када се налази на таквом месту.

Фотографије и текст: Милош Павков