ФОТО: Новосадски студенти наставили протест због резултата председничких избора

Неколико хиљада студената новосадског Универзитета наставило је протест на улицама Новог Сада. Разлози за протест су – како су рекли – незадовољство постојећим системом лажи, превара, пљачкања, беде и угњетавања, који се – сматрају – осигурао победом Александра Вучића на недељним председничким изборима.

Студенти су се окупили на Тргу републике, одакле су кренули у протесну шетњу Кејом и Булеваром Михајла Пупина, прошли су поред Извршног већа Војводине, отишли до Универизета и поново се вратили код зграде Бановине. Том приликом прикључили су им се и другу људи, углавном млади, а  узвикивали су пароле попут „устала је Србија“, „изађите напоље“, „готов је“ и „Вучићу Шредеру“. Према њиховим речима, протест су организовали сами.

Протести су протекли мирно и без инцидената, а организатори су више пута упозорили окупљене да се суздрже од испада, јер им је – како су казали – дојављено да провокатори планирају нереде који би се пиписали њима. Наводно, требало је да провокатори упадну у зграду Радио-телевизије Војводине. Учесници протеста су тражили смену комплетне власти на челу са Александром Вучићем, посебно захтевајући смену председнице републичке Скупштине Маје Гојковић, због прекида рада парламента уочи кампање за председничке изборе. Они сматрају да је на тај начин другим кандидатима ускраћена могућност обраћања широј публици из парламента.

-Већ деценијама људи у Србији живе у беди и сталном пропадању. Политичке елите, заједно са домаћим и страним економским елитама, експлоатишу и уништавају ову земљу, као и људе који у њој живе. Данас је постало нормално да се људи убијају због немаштине, као и то да раде у ропским условима за минималну плату носећи пелене, јер им је забрањено да током радног времена иду у тоалет – наводи се између осталог на Фејсбук страници организатора протеста.

У редовима окупљених протестаната много се причало о друштвеним мрежама и недовљно посвећеној пажњи медија овим протестима, који се осим у Новом Саду одржавају и у Београду, Нишу и другим градовима у Србији. Они су затражили смене руководства РТС-а и РТВ-а.

-За протесте сам сазнао преко Фејсбука, јер им медији не посвећују довољно пажње – рекао је Никола Маринковић, студент Универзитета у Новом Саду и један од учесника протеста. Са њим се слаже и његова колегиница Марина, која је такође рекла да медији не прате довољно протесте и додала да је такође за њих сазнала преко Фејсбука. Скоро сви учесници, са којима је разговарао аутор ових фотографија и текста, информисали су се о одржавању протеста преко поменуте друштвене мреже. Неки од њих су се запитали, да ли би медији посветили – како оцењују – и ово мало пажње протестима, да они нису главна тема на Фејсбуку.

Наставак протеста најављен је за сутра у 18 часова. Александар Вучић, премијер и новоизабрани председник Србије, рекао је да је Србија демократска земља и да су протести против изборних резултата у реду, све док су мирни – преносе домаћи медији. У наставку још фотографија атмосфере са новосадског протеста.

Фото, текст: М.П.