ФОТО: Фантастични паралелни свет мотораша у режији „НС рајдерса“

Субота, касно поподне. Шетња од аутобуске станице код болнице у Новом Саду према базенима на Спортском центру „Сајмиште“. Тек по који пролазник на улици. Град делује успавано и летаргично у сивилу бетона, који се пресијава на мајком сунцу. А онда улазак у простор поменутог спортског центра, где је овог викенда одржан 26. мото скуп у организацији новосадских „Рајдерса“. Као улазак у неки други свет. Турирање мотора, гомила људи у кожним прслуцима са пришивачима, звук рокенрола и насмејаног разговора… Летаргично градско сивило престаје.

Неколико стотина бајкера из Новог Сада и других градова, направили су журку за памћење. Штандови са моторашком опремом, налепницама, пљескавицама и пивом, заједно са шаторима у кампу, чинили су право мало насеље. Насеље чије су улице испуњене моторима и добрим осећајем.

-Већ осам или девет година идем по мото скуповима, а пет година возим мотор. То ми је прилика да се видим са гомилом лудака, који желе исто што и ја – да осете слободу и живе без предрасуда. Ово није помодарство. Мода је када се одвоји новац за тренерку и патике, а ово је нешто што се мора волети – каже Ратко Мирковић, председник мото клуба „Сузуки“ из Темерина (на фотографији изнад).

-Возим моторе од осадесет седме (1987.) године. Почео сам од апенца, па прешао на Јаву и МЗ-а. Овде дођем да се опустим, да видим праве другаре – људе који ме воле и који би све учинили за мене. То смо ми, знам да уз ове људе не могу остати сам – рекао је Ђорђе Гајић, бајкер из Сомбора (фотографија изнад, са леве стране).

-Нисам бајкер, али важно је како човек у себи осети овај живот. Без обзира на то, да ли човек вози зољицу, или нешто веће, ови људи ће стати и помоћи му, кад год му затреба помоћ – казао је Никола Мијатовић из Бегеча, који редовно посећује мото скупове (на фотографији испод са леве стране).

За крај, ваља одати почаст почаст мото клубу „НС рајдерс“ из Новог Сада, који је заиста превазишао себе у организацији овогодишњег скупа. Многи од гостију, попут Ратка Мирковића, председника мото клуба „Сузуки“ из Темерина, искористили су прилику да подсете људе на то, да алкохол и вожња не иду заједно. Искуснији бајкери, који су дошли да дају себи одушка уз које пиво, преспавали су у шатору у кампу и јутро касније наставили свој пут мотором.

Фото, текст: М.П.