ФОТО: Обилазак акваријума у Кернсу – застрашујућа величанственост подводног света

Једном сам са колегом фотографом стојао на тераси кабине на броду за крстарење. Посматрали смо у бескрајно водено плаветнило, које се у даљини на хоризонту спајало са небом. Показујући главом ка површини мора, упитао ме је: “Шта мислиш, шта се налази испод?” Одговорио сам му у две речи: “Други свет.” Иако сам знао да сам у праву, бар у теорији, тежину тих речи спознао сам тек недавно, када сам се са друге стране акваријумског стакла у Кернсу у Аустралији нашао очи у очи са тим други светом. Окупирани свакодневицом често нисмо ни свесни тога, да делимо простор и време са многим необичним, величанственим и смртоносним створењима, која су у исто време застрашујућа и фасцинантана.

Иако смо о том свету испод површине бескрајног мора често слушали кроз различите приче, прилоге, документарце, књиге и поучавање оних који су га посетили, непосредни лични сусрет са њим оставља неизмерно јачи утисак на људску психу. Сва срећа па се такав сусрет може остварити у безбедним и контролисаним условима, као што је то у акваријуму за туристе.

Акваријум у Кернсу, у аустралиској савезној држави Квинсленд, конципиран је тако, да се на почетку туре посетиоци сусрећу сам мањим рибама у мањим акваријумима, а најбоље је остављено за сам крај – огроман акваријум са тунелом у којем су заједно ајкуле, раже и друге рибе. Наравно, ајкуле дужине од око једног и по метра биле су главна атракција, јер оно што је најопасније, често има и најјачу моћ да фасцинира. Они најхрабрији могу платити и да роне у акваријуму са ајкулама, за чега – како је истакнуто – није потребно претходно ронилачко искуство.

Иначе ова врста ајкуле зове се гребенска ајкула. Према подацима доступним на интернету, она није агресивна према људима, али може да нападне човека ако се осети угроженом. Од када се води евиденција, гребенске ајкуле у целом свету напале су двадесет четири човека и сви они су преживели напад. Са друге стране, људи лове ове ајкуле због меса и јетреног уља.

У акваријуму се могу видети животиње из Коралног мора на северу источне обале Аусрталије, као и из тропских аустралијских река. Током туре могу се погледати разне видео презентације о подводном свету, а особље акваријума често директно објашњава посетиоцима његове тајне, кроз непосредни контакт са појединим животињама.

Морска корњача

-Оне немају мозак и нису свесне као ми, али свеједно треба их додиривати веома пажљиво, јер осећају бол – говорила је једна од радница туристима који су обилазили акваријум са морским звездама (фотографија изнад).

За фотографа у акваријуму постоје бројна ограничења – слабо разнобојно флуресцентно светло, фотографисање кроз стакло и забрана употребе блица. Али разумео сам да је то место прилагођено морским и речним створењима која ту живе, те сам радо прихватио та ограничења. Ипак, она су нужна да би се остварио лично искуство непосредног контакт са величанственим и зстрашујућим подводним светом.

Једна од необичних морских риба у акваријуму

Ража

Морски коњици

Фотографије и текст: Милош Павков